Erlend Berg
Deltidsbrannmannen
Arbeidslivsrapporten har som mål å sette søkelys på viktige tema innen arbeidsliv. I årets rapport ser vi spesielt på hvordan arbeidsglede kan bidra til å holde folk lengre i jobb.
Det øker sjansen for at de blir, og at det blir lenger i jobb før de går av med pensjon. Det er god økonomi for arbeidsgiveren, for den ansatte, og for samfunnet som vil ha enda større behov for disse tjenestene i tiden fremover.
På Lund universitet helt sør i Sverige møter vi arbeidslivsforsker og professor Kerstin Nilsson. Nilsson har utviklet en modell ved navn Swage-modellen, som gir arbeidsgivere en metodisk tilnærming til hvordan de skal lykkes med å bevare de ansatte i jobb lengst mulig. Denne modellen er basert på forskning innenfor et bredt spekter av fagområder og brukes blant annet av svenske kommuner i dag.
– Modellen tar opp i seg kompleksiteten i arbeidslivet og det å ha et friskt og holdbart arbeidsliv gjennom hele livet. Den forsøker å fange de ulike sidene ved hva som påvirker arbeidslivet, hvor attraktiv den enkelte er som arbeidstager og hva man trenger å gjøre på individ-, organisasjon-, bedrifts- og samfunnsnivå, sier Nilsson.
Enkelt oppsummert består modellen av ni områder som må være tilstede for å ha et godt arbeidsliv i ulike aldre.
Og det som skjer gjennom arbeidslivsreisen har betydning for når du går av med pensjon. Gjennom den må man kanskje fylle på med ytterligere kompetanse, for eksempel.
– Alt påvirker hvor lenge man kan jobbe.
Påvirker pensjoneringsalder
Nilsson sier også at «sjekklisten» må tilpasses arbeidsplassen. Er det en fysisk tung arbeidsplass med mange løft og belastninger, sier hun at det kanskje er det som har mest betydning.
Swage-modellen
5. Økonomi, inkludert muligheten til å forsørge deg og familien din, bokostnader, reiser og så videre
1. Helsen din
2. Det fysiske arbeidsmiljøet på arbeidsplassen, inkludert risiko for kroppslig slitasje
3. Det psykiske arbeidsmiljøet, inkludert risiko for stress og utbrenthet, men også ting som trusler
4. Arbeidstid, arbeidstempo og mulighet for restitusjon
8. Din motivasjon for å utføre arbeidsoppgavene og opplevelse av mestring
9. Din kompetanse og evne til å utføre arbeidsoppgavene og betydning av utvikling
6. Det sosiale miljøet ditt i privatlivet, inkludert venner og familie
7. Det sosiale miljøet på arbeidsplassen, inkludert ledelse og medbestemmelse, men også diskriminering
Frem til 2021 hadde brannmenn plikt til å fratre ved fylte 60 år. Som brannmann er det grenser for hvor lenge man har fysikken til å utføre jobben som kreves, men mange sliter også av de psykiske påkjenningene. Da er det opp til lederen å tilpasse arbeidsoppgavene slik at brannmannen kan fortsette i yrket
Forventet pensjoneringsalder for kvinner i kommune-Norge er 62,2 år, men barne- og ungdomsarbeider Bodil Van den Branden har ingen planer om å slutte.
64-åringen stortrives på jobb, og akter å holde hjulene i gang i mange flere år.
Kun 3,2 prosent av ingeniørstudentene ønsker seg jobb i kommunal sektor, viser en studentundersøkelse fra NITO. Markus Horringmoe har gått mot strømmen. For tre år siden fikk han jobb i Narvik vann, og stortrives med valget.
Jeg tror det private næringslivet kan lære litt av kommunene når det gjelder å tilrettelegge for ansattes behov, sier ingeniøren.
Kommunene har utfordringer på løpende bånd med økte krav, behov og forventninger fra innbyggere, myndigheter, folkevalgte og ansatte.
Det utfordrer også rollen som leder i kommunene
I landets 356 kommuner er det en daglig kamp om arbeidskraften. De mangler kvalifiserte folk til mange viktige arbeidsoppgaver. Det gjør noe med prioriteringene.