Leder mellom barken og veden
Tekst: Roar Grønstad og Glenn Slydal Johansen
Kommunene har utfordringer på løpende bånd med økte krav, behov og forventninger fra innbyggere, myndigheter, folkevalgte og ansatte. Det utfordrer også rollen som leder i kommunene.
I Nore og Uvdal kommune i Numedal jobber May Rudi Grøtjorden som teamleder for drift og vedlikehold av eiendom og veger med ansvar for 25 ansatte.
– Det finnes alltid noen upopulære beslutninger, men det er en del av jobben, sier Grøtjorden.
Hun mener det er viktig å kommunisere at beslutningene er til det beste for arbeidsplassen og de som jobber der, og formidle en god begrunnelse. Det er ikke alt man får gjort, men da er det viktig å stå i det og tenke at prioriteringene har vært riktige.
– Hos oss er det greit å si fra og ta en diskusjon på det. For meg er det viktig å være så nærme som mulig dem jeg jobber med i teamet mitt. Vi finner gode løsninger sammen, og jeg får mange gode innspill.
“Mellomlederne er krumtappen”
Den største utfordringen for kommunale ledere, er at det blir stadig flere komplekse oppgaver som skal løses og som legger press på ressurser og krever eksperimentering, nytekning og innovasjon. Det mener Marit Roxrud Leinhardt, som er avdelingsdirektør for arbeidsgiverpolitikk i kommunesektorens arbeidsgiverorganisasjon KS. Midt oppe i dette står mellomlederen.
– Toppledere må tenke strategisk, mens mellomlederen er det utøvende leddet der planer skal settes ut i det praktiske livet. Hvor realistisk planene er med tanke på ressurstilgang og rammefaktorer for ledelse, er avgjørende. Mellomlederne er selve krumtappen i den kommunale organisasjonen, de skal sikre effektiv drift og gode tjenester og må ha mot til å stå i krysspresset, sier Roxrud Leinhardt.
Mellomlederen har også et ansvar for å formidle oppover i organisasjonen hva som er utfordringene.
Høyere pensjonsalder
KLP sitter på mye statistikk om når ulike yrkesgrupper velger å pensjonere seg. For flere yrkesgrupper innen kommunal sektor er forventet pensjonsalder på det laveste siden 2011. Men det er to unntak: ledere og ingeniører står lenger i arbeid. Ledere jobber til de er 64,2 år, noe som er opp fra 63,8 år i 2011.
KLPs tall viser også at de fleste ledere – som fagarbeidere – har en aldersgrense på 70 år. Og 68 prosent av kommunale ledere var i fjor kvinner, opp fra 63 prosent ti år tidligere. Det kommer frem i KLPs rapport om pensjonering i KS’ tariffområde
Gir mer ansvar
I Nore og Uvdal opplever May Rudi Grøtjorden at kommunen har en ganske flat struktur. Selv om beslutninger skal gå tjenestevei, skal det være lett å si fra om ting, uansett hvilken vei det er i organisasjonen. Hun mener tjenestevei lett kan bli tungvint og skape avstand, og ønsker at dem hun leder skal ta egne avgjørelser.
– Når man får mer ansvar, tar man også mer ansvar. Det blir vanskeligere å legge ansvaret på andre, man må heller stå i det selv. Det er viktig å både få og gi tillit, og at leder støtter. Det gjør at ansatte opplever eierskap til jobben, sier Grøtjorden.
Slik kan ledere bidra til at alle får det bra på jobben
- Reflekter over mulighetene for arbeidsplassen og medarbeiderne i lys av de ni områdene i Swage-modellen.
- Bruk modellen i arbeid som medarbeidersamtaler og arbeidsmiljøundersøkelser.
- Du som leder bør spørre deg hvordan de ni områdene er for medarbeiderne.
- Det er viktig med forståelse fra egen sjef for å jobbe med modellen.