Oppgaven med å investere pensjonspengene ansvarlig er et stort ansvar som vi tar på største alvor, og vi er stolte av hvordan vi løser jobben.
Ønsker du å finne ut mer om hva vi gjør og hvorfor?
Det er selvsagt urettferdig å skjære hele bransjen over en kam. Det er omkring 150 oppdrettsselskaper i landet, og en av bransjens utfordringer er nettopp at den er stor, mangslungen og ofte suboptimalt koordinert. Det finnes utvilsomt aktører som er bedre enn andre, både på økonomi, fiskevelferd, klimautslipp og naturbelastning. For disse er det en utfordring at mindre profesjonelle aktører eller spesielt utsatte lokasjoner trekker helhetsinntrykket ned.
Store investorer, KLP inkludert, forholder seg bare direkte til en liten håndfull børsnoterte oppdrettsgiganter. Til gjengjeld har vi jevnlig dialog med disse, og følger opp når søkelyset faller på både gamle og nye utfordringer. Bransjelederne har et ansvar for å drive hele næringen fremover, og vi forventer at de største bidrar til kontinuerlig forbedring.
Skal historien om ren og bærekraftig norsk laks kunne fortelles til kommende generasjoner trenger vi også mer effektiv myndighetsregulering med aktiv oppfølging og kontroll. Nasjonale myndigheter, som ikke er viklet inn i lokal historie og politikk, må legge til rette for effektiv og koordinert forvaltning av havressursene og holde et svært strengt og framoverskuende blikk på samlet belastning i fjordene.
FAIRR-initiativet er et investornettverk for mer bærekraftig matproduksjon. KLP og flere andre store aktører er del av dette. FAIRR lager en årlig rangering av noen av de største produsentene av dyreprotein i verden. Verdens største oppdrettsselskap Mowi topper indeksen for 2023, etterfulgt av Lerøy og Grieg Seafood. Norske laksefileter har et mye lavere klima- og naturfotavtrykk enn biff og burger. Det er et godt utgangspunkt for bærekraftig produksjon. Det er ingen tvil om at de norske gigantene ligger i front globalt, og mye er gjort for å redusere naturbelastning og klimaavtrykk og for å bedre fiskehelsen.
Samtidig er produksjonen nær tidoblet. Nå må veksten vente mens kreativiteten brukes på å løse kjente utfordringer. Etter 30 år med industriell produksjon er det kanskje tid for en forpliktende null-visjon på tvers av rømming, lus, forurensning fra næringssalter, medisiner, miljøgifter og plast. Det betyr ikke at vi ikke tåler noen tonn med laksebæsj, men at vi må se en positiv utvikling hos arter og økosystemer som påvirkes av oppdrettsnæringen, inkludert villaks og sjøørret.
Her kan du lese KLPs årsrapport for ansvarlige investeringer