Over halvparten av unge i Norge er bekymret for fremtiden, ifølge Opinion UNG2024.
Vil det hjelpe om de fokuserer mer på det de elsker ved stedet der de bor? Og hva om de også kan finne lokale prosjekter der de selv kan bidra positivt?
– en vei for å skape mer tro på fremtiden
– Utopi er ofte et misforstått begrep. Utopi handler ikke om det umulige. Tvert imot handler det om noe som er mulig. Gjennom Ung utopi ønsker vi fremkalle de unges evne til å forestille seg den fremtiden de ønsker seg. Det vil kunne skape både samhold og relasjoner, men også større fremtidstro, forklarer han.
Utopiekspert og professor Ove Danielsen ved Nord Universitet forklarer:
I Bodø er 70 syvendeklassinger fra fire ulike skoler samlet på Litteraturhuset.
De er i gang med pilotprosjektet Ung Utopi, et samarbeid mellom Nord Universitet, KLP og Bodø kulturhovedstad 2024. Her skal de forsøke å skape en bedre fremtid for sine lokalsamfunn, og bidra til at Bodø fortsatt skal være et godt sted å bo.
De 70 ungdommene har jobbet med utopier lenge. De startet i sitt eget klasserom, der alle fikk mulighet til å fortelle om positive opplevelser de har hatt. Så kom de frem til noen felles verdier.
Nå har tiden kommet for at ungdommene skal presentere verdiene for de andre klassene. Har de kommet frem til noe likt?
– Mye av det som går igjen er at mange vil ha det morsomt med andre og ønsker å dele glede med andre. Det er godt å kjenne på at «jeg klarte noe», sier Julianne, fra Aspåsen skole.
Hun tror at det blir viktig at ungdommen samles mer, at det skjer mer, og at naturen blir mer brukt.
– Og så håper jeg vi får innspill fra andre som vokser opp andre steder om hvordan de har det, og hva de tenker, sier hun.
Professor Ove Danielsen har lang erfaring med å jobbe med utopiverksted, men dette er første gang metoden testes på de unge.
– Når vi har valgt 7. klasse er det fordi de har fått noen erfaringer, men fortsatt ikke har blitt «indoktrinert» i de voksnes tankesett. Det er viktig å få frem de kreative kreftene som finnes i ungdom. Her kommer tankene mer spontant, og dermed kan man også få ideer til kreative tiltak som faktisk kan gjøre en forskjell. Slik kan de unge være med å skape sin egen fremtid, sier han.
– Det er ikke slik at det bare er andre som skal gjøre noe. De som deltar blir medansvarlig for egen fremtid, sier professoren
De unge kommer frem til nære ting som fotballbaner og sykkelstier, men også at det blir viktig å skape arenaer der man kan gjøre noe sammen.
Nå skal prosjektene knas videre, før de presenteres for politikerne i Bodø kommune.
– Vi håper de hører på oss. Vi skal overta fremtiden, så da må vi ha en innvirkning, sier ungdommene.
Prosjektet i Bodø er en pilot for et større prosjekt i Oslo i september. Da skal 250 elever fra 11 skoler i hele landet møtes i et stort utopiverksted. Her blir også kunstinstitusjonene Deichman, Den norske Opera og Munchmuseet aktive bidragsytere.
Alle store gjennombrudd kommer av at mennesker stiller spørsmål til veletablerte sannheter. Det er det samme med kunst som både utfordrer, spør og snur litt opp ned på ting. Målet med utopiverkstedet er å bli modige, slik at vi tør å stå litt utenfor de etablerte linjene, understreker professor Danielsen.
KLP er 75 år i 2024. Vi ønsker å bruke jubileumet til å se fremover. Unges fremtidstro og livskraftige lokalsamfunn er grunnleggende viktig for våre eiere i kommune- og helsesektoren. Derfor tok vi initiativ til Ung Utopi-prosjektet.