Førskolelærere har en forventet pensjoneringsalder på 59,3 år, mens tilsvarende tall for alle kommuneansatte er på 61,2 år
Tall fra forskningsstiftelsen Fafo
75 % av yrkesaktive over 60 år gleder seg til å gå på jobb.
Seniorpolitisk barometer
Arbeidshverdagen gir glede og energi
Tekst: Helen Karlsen
Foto: Anita Arntzen
Bodil Van den Branden nærmer seg 64 år, men har ingen planer om å slutte i barnehagen.
Gode kolleger og påvirkning på arbeidsplassen gjør at hun akter å holde hjulene i gang til hun når pensjonsalderen på 67 år.
Tilfeldigheter førte Van den Branden inn i et vikariat i Stad kommune i Vestland, etter at hun og hennes belgiske mann valgte å avslutte gründerbedriften i etterdønningene av finanskrisen. Vikariatet ble til fast stilling, og nå 15 år senere jobber hun fortsatt i den lokale barnehagen i kystbygda Flatraket. Der er hun en av ni ansatte som får 31 innbyggere, mellom ett og fem år, til å utvikle seg til å bli den beste utgaven av seg selv.
64-åringen er en av få eldre arbeidstakere i denne type jobb. Ansatte i barnehager er blant dem i kommunal sektor som pensjonerer seg tidligst. En førskolelærer har en forventet pensjoneringsalder på 59,3 år, mens tilsvarende tall for alle kommuneansatte er nesten to år mer, på 61,2 år, viser tall fra forskningsstiftelsen Fafo
Travle arbeidsdager
Barne- og ungdomsarbeideren er tydelig på at arbeidsdagene er svært travle, og mye handler om å få barnehagehverdagen til å gå rundt. Hadde det ikke vært for at Van den Branden har innflytelse på arbeidsplassen, ville hun blitt motløs. Hun trekker fram energien og gleden barna gir henne, i tillegg til fellesskapet på jobb, som det som gir henne motivasjon til å fortsette en slitsom jobb med tunge løft, hvor hun gir mye av deg selv.
– Her er vi et fellesskap av trygge og flinke medarbeidere som tar vare på hverandre. Følelsen av å bli hørt og respektert i hverdagen og selv kunne påvirke livet i barnehagen, er veldig viktig for meg, sier Van den Branden på spørsmål om hvordan hun klarer å stå i jobben. Hun har vært fysisk aktiv hele livet, og mener en del av forklaringen også ligger der.
Kort tid etter at hun startet i jobben, ble hun med i et prosjekt hvor de lager standarder for ulike situasjoner og utfordringer for alle barnehagene i kommunen. Økt kunnskap om relasjonsbygging, læring og grensesetting gjorde henne mer bevisst egen rolle. Dette inspirerte henne til å ta fagbrevet.
Lavt sykefravær
Kollegene i Flatraket barnehage er gode til å se, utfylle og trygge hverandre i hverdagen.
– Å klare å stå løpet ut i en krevende jobb, handler mye om det rundt deg. Vi har en dyktig sjef som tar oss på alvor, og gir oss ansvar. Hun er som en god behå; hun støtter, løfter og pusher, sier Van den Branden.
De siste årene har sykefraværet i barnehagen variert mellom 2,5 og 10 prosent, noe som er lavt for barnehager. Styrer Helena Gangeskar Fure er opptatt av tillit og åpenhet, og mener det letter arbeidshverdagen å kjenne hverandre godt. Hun tror den høye trivselen blant hennes ansatte ligger i at det er lettere å se hverandre i en liten barnehage. At Bodil Van den Branden er desidert eldst, tar hun med stoisk ro.
Bodil Van den Branden er opptatt av å holde seg aktiv, og har tatt initiativet til yoga for barna.