2 av 5 kommuner synes det er utfordrende å rekruttere ingeniører
KS Arbeidsgivermonitor 2021
Ingeniører står lenger i arbeid enn andre yrkesgrupper. Forventet avgang er 64,8 år
KLPs rapport om pensjonering i KS’ tariffområde
Ingeniøren valgte kommunen
Tekst: Lars-Fredrik Hoel Aronsen
Framtidsplanene var klare. Etter utdannelsen skulle han jobbe som byggingeniør i det private næringsliv. Så tok livet en uventet vending.
– Underveis i studiene ble jeg far. Det endret hva jeg så etter hos en fremtidig arbeidsgiver, og jeg la raskt fra meg tankene om en karriere i det private.
Etter tips fra en kompis søkte han på en stilling som vann- og avløpsingeniør i det kommunale selskapet Narvik Vann. Der fikk han rommet han trengte til å sjonglere sin første fulltidsjobb med rollen som deltidspappa.
26-åringen mener han i kommunen får større fleksibilitet enn han ville gjort i det private. Og at private kan lære av kommunene når det gjelder å legge til rette for ansattes behov. Han trekker for eksempel frem at han fra tid til annen kan ta med barnet sitt på jobb og at han også kan jobbe hjemmefra.
– I det private må du forsvare timene dine i større grad.
Skriker etter ingeniørkompetanse
Ser vi bort fra helsepersonell er ingeniører den yrkesgruppen kommunene har størst utfordringer med å rekruttere. Tall fra KS viser at to av fem kommuner synes det er ganske utfordrende å rekruttere ingeniører. Blant ingeniørstudenter er det kun 3,2 prosent som ønsker seg jobb i kommunal sektor. Sånn sett er Horrigmoe et lyspunkt i et stort kommunalt rekrutteringsproblem.
– Kommunen har rykte som et arbeidssted der man ikke får noe ansvar, og man blir fortalt hva man skal gjøre. Ofte stemmer ikke dette med virkeligheten, og det er synd at det oppfattes slik blant studenter, sier ingeniøren.
Oppfatningen hans av kommunen som arbeidsgiver har endret seg etter tre år som kommuneansatt. Han får blant annet bidra på et spennende fagfelt, som å gi innspill til forskrifter.
Får forme fagfeltet
Etter tre år i kommunen gikk Horrigmoe inn i en ny stilling som fagansvarlig spredt avløp.
Den unge ingeniøren røper at han har fått jobbtilbud fra private aktører, men har valgt å bli værende i kommunen.
– Det skyldes fleksibiliteten man har her. Jeg har en trygg og stabil jobb med gode pensjonsordninger. Jeg kommer ikke til å gå over til det private med det første. Jeg sitter veldig godt der jeg er nå.