Kommunene kjemper om de samme folka
Tekst: Roar Grønstad
Foto: Sondre Transeth og Roar Grønstad
I landets 356 kommuner er det en daglig kamp om arbeidskraften. De mangler kvalifiserte folk til mange viktige arbeidsoppgaver. Det gjør noe med prioriteringene.
I Vennesla sitter organisasjonssjef Heidi Engestøl og forsøker å løse vaktlistene.
– Særlig innenfor helse og omsorg mangler vi folk, i likhet med alle andre kommuner jeg vet om, sier Engestøl.
Kommunen har regnet på det og funnet ut hvor mange arbeidstakere de trenger fremover.
– Vi mangler folk allerede i dag. Fram mot 2040 kommer vi til å mangle 161 årsverk. Og det er bare innen helse- og omsorgstjenester.
Det er helsepersonell det er størst mangel på, men også ingeniører, psykologer og folk i administrasjon og drift. Et søk i jobbmarkedet på Finn.no på «kommune» gir et øyeblikksbilde. Kommunalsjef helse og omsorg, trafikk- og miljøingeniør, regnskapsmedarbeider, helsesykepleier, sykepleier og kommunalsjef for samfunnsutvikling. På alle disse områdene florerer det med ledige stillinger.
Tall fra NAV, KS, og kommunene selv viser stor mangel på folk. Og beregninger viser at kampen om arbeidstakerne vil øke.
Etablert felles bemanningskontor
Mangelen på arbeidskraft gjør også noe med prioriteringene, og mellomlederne kan til tider miste handlingsrom. Engestøl forteller om økt belastning på ansatte. Samtidig er mange av tjenestene lovpålagt, slik at det er vanskelig å prioritere vekk mer.
– Mellomlederne bruker mye tid til å skaffe vikarer og det tar bort tid fra andre ting. Men vi har etablert et felles bemanningskontor i kommunen som skal hjelpe dem med å skaffe folk. Der har vi ansatte som kan jobbe flere steder, men de klarer ikke å dekke hele behovet for vikarer.
En løsning kan være å etterutdanne barne- og ungdomsarbeidere for å flytte kompetansen fra omsorg for barn til eldre, men kampen for å få tak i kvalifiserte ansatte fortsetter.
– Hele Kommune-Norge kjemper om de samme ansatte, og mitt inntrykk er at vi alle har den samme kjempeutfordringen, sier Engestøl.
Likt over hele fjøla
Kommunesektorens interesseorganisasjon KS har kartlagt rekrutteringsbehovet i kommunesektoren. I en rapport fra 2021 kom det frem at antall årsverk i kommunesektoren må øke med over 45.000 frem mot 2031.
Gunnar Nygaard Owren er seniorrådgiver i KS, han kjenner tall og fakta godt.
Kommunene står overfor store organiseringsutfordringer, og har gjort det lenge, innenfor pleie og omsorgssektoren først og fremst. Men det er store rekrutteringsutfordringer over hele fjøla, med veldig store regionale forskjeller, spesielt på lærersiden. Typisk har det vært vanskelig å rekruttere i Nord-Norge mens det er enklere på Østlandet, men dersom de siste årenes lave søkertall til lærerutdanningene fortsetter, kan det føre til større rekrutteringsutfordringer framover, sier Nygaard Owren.
Han ser også at antallet ansatte i administrasjonene øker i takt med befolkningsveksten generelt, men ikke i samme tempo som med de andre.
TIDLIG KRØKES: Emil og Saga i Brår barnehage får positive erfaringer i bagasjen helt fra de er små.
LEK OG POSIVITET: Anita Karlsen og Mona Halvorsen mener barn må få rom til å gjøre mer av det de mestrer. Her er de sammen med Saga og Julie.